Skog är en samhällsresurs

Våra skånska skogar på 11 000 hektar är värdefulla på flera plan. De är inte bara ett vardagsrum för uteliv och fritid, utan även ett helt eget ekosystem med viktiga arter. Från skogen får vi skogsråvara, träprodukter, massa, flytande bioprodukter, biobränsle och energi. Skogen kan vara en lösning för att få bukt med klimatproblemen.

Skog & naturvård

Vi förvaltar sex olika stiftelsers mark på cirka 11 000 hektar mark där vi bedriver ett skogsbruk som tar stor hänsyn till ekologiska och sociala värden. Hyggesfritt är en metod som spridit sig till skogarna i två av våra strövområden. Vi sköter om våra marker så att biologisk mångfald och olika landskapstyper utvecklas.

Skogsbruk och naturvård som håller i längden

Stiftelsens skogar, betesmarker och strandområden sköts klokt för att våra besökare ska få en upplevelse i naturen. Hela tiden utvecklar vi vårt skogsbruk och naturvårdsåtgärder. Genom att ta hänsyn till natur- och kulturvärden, anlägga våtmarker och fokusera på naturvärden stärker vi den biologiska mångfalden. I skyddade områden agerar vi både som markägare och reservatsförvaltare för att utveckla den biologiska mångfalden men arbetar även aktivt med myndigheter för att skydda nya biologiskt värdefulla miljöer. För att bromsa klimatförändringen använder vi hyggesfritt skogsbruk och blandskogar samt binder kol i nya våtmarker, med förlängda omloppstider och att säkra största möjliga kolbindning vid avyttring av olika virkessortiment.

Ståtliga bokar.

Vårt skogsbruk = mångbruk

Rekreation, produktion och biologisk mångfald utgör basen i den skogsbruksstrategi som styr över vårt skogsbruk.

Skogsskötsel i praktiken

Planera, plantera, röja, rensa, avverka. Spara vissa skogar och ta ned andra. Vår skogsskötsel innebär många överväganden.

Hyggesfri skogsmetod

Två av våra strövområden, Breanäs och Möllerödssjö, är hyggesfria. Vad betyder det?

Betesdjur håller naturen öppen

Kor, getter, hästar och får. Med hjälp av betande boskap bekämpar vi buskar, snår och sly på naturlig väg.

En mamma med dotter tittar på kanoter i sjön.

Hur fungerar vår skogsstrategi?

Modellen ger svar på hur många komplexa målsättningar och värderingar samspelar i vår strategi. Läs mer i vår skogsbruksstrategi.