Hämta kraft i naturen

Äldre par som promenerar med hund i en lövskog i höstens färger

Må bra ute

En halvtimmes vandring eller skogspromenad kan bidra till återhämtning, ge energi, öka kondition och muskelstyrka. Naturen både lugnar och ger kraft. Här hittar du forskning om kopplingen mellan natur och hälsa.

Skolklass äter ute vid rastplats i Fulltofta.

Häng med andra ut

Vill du haka på en grupp när du ska vandra, cykla eller rida eller bara få pepp? Häng med oss ut på våra aktiviteter som syns under På gång. Annars finns föreningsliv som scouter, cykelgrupper på FB, utesovare, fältbiologer, ridklubbar..... Hitta nya kompisar i naturen!

En familj som vandrar längst vattnet i Möllerödssjö

Rör på dig i naturen

Regelbunden vandring, cykling och paddling ger kraftfulla effekter på hälsan, visar aktuell forskning. Här har vi samlat studier om uteliv och fysisk aktivitet.

Utsikt över havet i Friseboda

Varva ned i naturen

Naturen suddar ut stress, höjer humöret och bidrar till reflektion, visar forskning. En långsam skogspromenad eller att bara sitta ned i mossan kan ge ovärderlig återhämtning och lugn.

Kvinna vandrar på en träspång i Kronoskogen

Vandra på recept

Be doktorn om vandring mot t ex diabetes eller högt blodtryck. Vandring i våra strövområden är en del av Fysisk aktivitet på Recept (FaR) i ett samarbete med Region Skåne och Skåneidrotten. I Västernorrland finns även Natur på recept.

Gamla ekar och bokar i Bockeboda

5 knep för att komma igång att vandra

#1 Börja med en rundslinga från A till A. Du hittar hundratals kombinationer här. #2 Gå i din takt. Tänk på att vandring aldrig är en tävling. #3Ta med fika och dryck för att göra det mysigt. #4 Gå i de skor du har. Gummistövlar eller gympadojor fungerar oftast. #5 Packa gärna extratröja, strumpor och regnplagg.