Hyggesfritt
Inga kalhyggen. Istället tas vissa träd ned medan andra sparas. Två av våra strövområden är hyggesfria där plockhuggning används istället.
Skogskänslan finns kvar
I Möllerödssjö strövområde är skogen på väg att ställas om till hyggesfri skötsel. Detsamma gäller skogskötseln i Breanäs strövområde. Även i andra områden som Fulltofta och Klåveröd är delar av skogen hyggesfri.
Definitionen av ett hyggesfritt skogsbruk är ett skogsbruk där skötselmetoderna gör att marken efter avverkning förblir trädbevuxen och skogskänslan består. Det låter kanske lite komplicerat, och på ett sätt är det mer komplext än det mer traditionella trakthyggesbruket. Förenklat menas det att det alltid finns träd kvar i skogen, men det blir en annan typ av skog, det finns träd i olika ålder, höjd och diameter. En granskog som sköts med hyggesfritt kan upplevas som mörk och lite läskig ibland, men den bjuder också på gömda gläntor för den där efterlängtade fikan. Bokskogar lämpar sig också utmärkt för den här typen av skötsel. Det går också att skapa mer blandskogar med den här typen av skötsel, men det är svårare eftersom olika trädslag har olika behov av ljusnedsläpp, vilket gör att de luckor som tas upp måste vara ganska stora redan från början och sedan hållas öppna för att träd som björk, ek och tall ska kunna etablera sig och växa.
Genom att bedriva ett hyggesfritt skogsbruk får träden växa långsammare och utvalda träd plockas ut för att skapa luckor för att nya träd ska kunna växa. Tidsintervallet mellan uttag variera, men mellan 7–15 år beroende på trädslag och diameter på träden. Riktigt grova träd eller träd som på något sätt utmärker sig som lämpliga så kallade evighetsträd lämnas kvar.