Tusentals tog sig ut via föreningar

Hundklubbar, friluftsföreningar, orienteringar, scouter och utedagar. Drygt 4000 "bokningar" gjordes förra året i våra strövområden, vilket innebar att 10 000 tog sig ut.

En mamma med dotter tittar på kanoter i sjön.

Sedan några år tillbaka kan föreningar och organisationer göra en föranmälan till oss för att få en plats i våra strövområden för ett scoutläger, orienteringstävling eller friluftsevent. Detta är dock aldrig en garanti för att ingen annan befinner sig på platsen utan mer en möjlighet för oss att försöka undvika krockar i den grad det går. Vår natur är alltid öppen för alla. När vi djupdyker i statistiken ser vi att att allt fler människor tar sig ut i naturen på detta sätt.

-Förra året var det 10 091 personer som var ute i naturen via dessa “bokade” föreningar och organisationer, vilket kan jämföras mot 5 898 personer under 2022, säger Emma Björk, ansvarig på Stiftelsen Skånska Landskap.

Siffrorna rymmer enbart de föreningsledda verksamheter och andra organisationer som hört av sig i förväg inför en träff eller event. Från hundklubbar gjordes cirka 3300 föranmälningar/bokningar till oss förra året och motsvarande siffra för jaktlag var cirka 800 föranmälningar. Sedan tillkommer ett stort antal andra verksamheter.

-Det är allt ifrån föreningar som håller på med friluftsliv till olika sportevenemang som exempelvis spring/orienteringstävlingar samt enskilda företag som vill hålla träffar kring skogsbad eller dylikt, förklarar Sofia Hillbertz som ser vilken vinst detta blir för både den enskilda besökaren och samhället:

-Vi gynnar folkhälsan genom att öppna upp arenor för olika aktiviteter och dessutom samordnar vi dessa så att människor kan röra sig i och dra nytta av vår natur. Detta gäller för såväl organiserad verksamhet, till exempel Friluftsfrämjandet och hundklubbar, som för den enskilde besökaren, säger Sofia Hillbertz, verksamhetsansvarig för strövområden på Stiftelsen Skånska Landskap.

Statistik saknas över antalet besökare totalt sett i våra strövområden, men bör ligga på hundratusentals varje år.

Vill du göra en föranmälan till oss? Maila då omradesbokning@skanskalandskap.se