Naturbonus för att rusta upp leder

Nedblåsta träd och bortspolade stigar. Vinterstormarna har drabbat Skåneleden hårt på vissa ställen. Vi är därför tacksamma över att få ta del av pengar från Naturkompaniet för att rusta upp leden.

Under måndagen blev det officiellt att Stiftelsen Skånska Landskap får ta del av årets Naturbonus för att restaurera och flytta delar av Skåneleden. Idag är det stiftelsen som ansvarar för att förvalta Skåneleden på uppdrag av Region Skåne som är ledens huvudman. Stora delar av leden, som passerar skog, går också rakt igenom stiftelsens marker.

Under 2023 och 2024 har Skåne påverkats mycket negativt av stormar och översvämningar, inte minst längs de södra och östra delarna av kusten där stora delar av vandringsleder förstörts. Att återställa lederna är kostsam. Med hjälp av Naturbonuspengar kan partier av Skåneleden som går i Kristianstad och Trelleborg återställas eller flyttas och kompletteras med alternativa dragningar.

Totalt är det 3,5 miljoner kronor ut som i år delas ut för upprustning av 12 stycken vandringsleder, bland annat Solanderleden, Bohusleden och Isälvsleden.

Läs mer i pressmeddelandet från Naturkompaniet.