"Natur behövs mer än någonsin"

I veckan kom Generation Peps rapport som visar på en sluttande kurva för barns hälsa. Bara två av tio barn är tillräckligt fysiskt aktiva och barns levnadsvanor verkar vara tydligt kopplade till föräldrarnas plånbok.

Förälder håller ett barn i handen medan de vandrar genom lövskog.

- Vi tror att natur, som faktiskt är gratis, för lek och fritid kan bli en lösning för familjer. Uteliv och natur nära bostadsområden behövs verkligen mer än någonsin, menar Mikael Noren, VD för Stiftelsen Skånska Landskap.

Årets rapport illustrerar hur lågkonjunkturen slår mot barns hälsa. 45 procent av de vårdnadshavare som svarat på rapporten uppger att ekonomin försämrats under det senaste året. Var tredje vårdnadshavare med låg inkomst svarade att de haft ekonomiska svårigheter att betala barnens aktiviteter.

Vi på Stiftelsen Skånska Landskap ser med samma oro på hur hälsoklyftorna tenderar att vidgas. Samtidigt tror vi att natur och uteliv kan bidra till ett aktivt samhälle utan några större omkostnader eftersom inga speciella träningskort eller idrottskläder behövs.

-Naturen är vidöppen för alla för lek, träning eller bara att hänga. De skor och jacka som man redan har fungerar nästan alltid, oavsett om du vill gå en runda, cykla eller klättra i träd. Att få familjer att hitta genvägen via naturen kan bli en vinst för folkhälsan, säger Mikael Norén.

Läs fler intressanta slutsatser i årets rapport från Generation Pep. Förra året gick Stiftelsen Skånska Landskap med i nätverket Generation Pep i syfte att tillsammans med myndigheter och organisationer vända utvecklingen.