Ett dopp under utevistelsen

Solnedgång vid badbryggan i Vitemölla.

Vandring och kalla bad

Isande kallt vatten och ångande värme på huden. Att avsluta utevistelsen med ett kallt bad och bastu ger en energikick. Här finns tips på var du kan både vandra och bada.

Skåne har den stora fördelen i att ha de milslånga stränderna och mildare temperaturerna - som gjort för att bada utomhus årets alla månader. Bastubad passar särskilt bra efter träning utomhus som t ex cykelturen, vandringen eller promenaden. Här finns några tips på var du kan hitta bastubad i eller nära våra strövområden:

Bada och basta från båt nära Snogeholm

Efter en vandring eller promenad i Snogeholm strövområde kan det vara skönt med bastu och bad. Bastubåten i Sövdesjön sköts av Friluftsfrämjandet Blentarp-Sövde. Drop-in-bastu finns tisdagkvällar för damer och torsdagkvällar för herrar. 40 kr/gång kostar bastu. Mer info på Bastubåten Sövde.

Bada på flotte i Tjörnarp en bit från Frostavallen

I Tjörnarpssjön kan du basta och bada via en flotte. Du når genom att t ex vandra från Frostavallen strövområde på Skåneleden mot Tjörnarp. Bastuflotten går dels att hyra privat, dels att använda under de bastutider som ligger i kalendern. Läs mer om Tjörnarps bastuförening.

Bada från stranden i Kronoskogen

Bada och basta efter promenader i Kronoskogen strövområde i Ängelholm där Isbitarnas bastuförening finns intill Hotell Klitterhus. Gästbadare som inte är medlemmar bastar för en mindre kostnad.  Vill du bli medlem? Kontakta Eva-Lisa Persson i föreningen, evailsap@hotmail.com. I Klitterhus finns även Havsbadet som är en förening som arbetar för att bygga ett kallbadhus längs bryggan.

Bada bastu från båt i Arriesjön 

I Arriesjön strövområde och naturreservat finns en bastubåt att hyra för grupper eller företag av What Sup Malmö.

Bada bastu i Kivik nära Vitemölla och Tjörnedala

På sydostkusten nära Vitemölla och Tjörnedala strövområde finns Kiviks bastu som drivs av Kiviks bastuförening för medlemmar. Här kommer du till en vedeldad bastu, där du badar från strand eller pir. Mer info om Kiviks bastu.

Bada på andra håll

I Skåne finns också traditionen med kallbadhus kring Malmö och Bjärred som t ex Bjerreds kallbadhus, Ribergsborgs kallbadhus och Sibbarps kallbadhus. Därutöver finns Kallis Helsingborg och Pålsjöbaden utanför Helsingborg. I Råå finns också Rååbadarna.

Självklart behövs ingen bastu alls för att bada. Det är fritt fram att hoppa i från bryggor eller stränder i t ex Breanäs, Möllerödssjö, Arriesjön, Snogeholm och Friseboda strövområden året om.

Brygga med båtar i Snogeholmssjön
Utsikt över havet i Friseboda
Utsikt över havet från klipporna

Vad säger forskningen om kalla bad?

Att sänka ned kroppen i kallt vinterhav kan vara en omruskande naturupplevelse för den som inte provat: brusande vågor, vind som viner, iskristaller i håret och sjöfågel som simmar nära. Det är som om du smälter samman med naturen. Att flyta några minuter i en tyst stilla insjö ger en annan sorts fridfullhet. Tips är att bada med mössa, ha bra badskor, tofflor att dra på sig direkt samt dunjacka/varm rock.

Många föredrar att basta efter ett bad för att snabbt få tillbaka värmen. Den tusenåriga traditionen med att bada kallt och bada bastu har sina hälsovinster för cirkulationssystemet och hjärtat. Bastubad verkar också minska stress genom de lugnande endorfiner som frigörs.