Gå i ditt tempo

Två kvinnor vandrar i en barrskog

Välj vanliga skor och närmaste rundslinga

Att vandra är egentligen inget annat än att ge sig ut på den hederliga gamla skogspromenaden. Våra strövområden har många korta vandringsleder i form av rundslingor som är utspridda över hela Skåne. Kika på vår digitala karta för en översikt.

Fem enkla tips om hur du kommer igång

1. Börja enkelt med rundslinga och vandringsled från A till A

Ladda ned våra kartor där du ser våra vandringsleder. Alla är "rundslingor" där du kommer tillbaka till samma startpunkt. Är du mycket ovan eller går ostadigt, börja med 1-2 km på våra tillgängliga leder som består av bred träspång eller hårdgjort underlag för extra stabilitet. Våra övriga vandringsleder har blå, grön, gul, vit eller svart färg. I våra strövområdeskartfoldrar beskrivs varje led och om det är backigt, naturstig eller grusväg, mycket rötter och stenar. På kartan kan du också se om det finns toaletter och grillplatser.

2. Stressa inte

Ta vandringen i ditt tempo, glöm klockan hemma. Att vandra är att njuta av naturen, så det finns ingen anledning att springa fram.

3. Ta hand om dina fötter

Använd redan väl använda kängor eller gympaskor så att du inte får skoskav. För att ytterligare förebygga skav kan du dra på dig två tunnare strumpor där strumpan närmast foten bör vara av syntet och den andra av t ex ull. Undvik bomull. Ett alternativ är att tejpa områden på fötterna som är lite känsliga. Ännu ett knep är att alltid vädra fötterna och dra av strumporna när du stannar. Torra fötter = fötter som mår bra. 

4. Ta med dryck och liten fika

En liten ryggsäck med en macka, frukt eller chokladbit förhöjer alltid vandringsturen. Ta gärna med en flaska vatten att dricka.

5. Några extrasaker att packa med sig om du går lite längre

En extratröja och regnplagg är alltid bra att ha med sig om vädret förändras. Solskyddsmedel, fästingplockare och keps kan också vara bra att ha i en liten packning. Du vet själv vad du behöver på din tur.

Vandringar i small, medium eller large

  • SMALL: Vandring, max 3 km: Gå till exempel i Finnstorp på Håkans väg 2,4 km eller Bokstigen 1,5 km. Ett annat tips för att välja Arriesjön där du kan ta Blå led på 1,7 km.

  • MEDIUM: Vandring, max 6 km: Gå Röda slingan 5 km i backig bokskog i Vedema eller bege dig till Kronoskogens salta tallskog och lövskog på Gula spåret 5,8 km.

  • LARGE: Vandring, max 10 km: Vandra i Frostavallens dramatiska föränderliga natur på Dagstorpsslingan 9,2 km runt en sjö, gammal bokskog och betesmark. Tips nummer två är att gå Gröna spåret 9.8 km i Skrylle genom större delen av området.

Vandring är bra för hälsan visar forskningen

Den samlade forskningen visar att friluftsliv som innebär regelbunden fysisk aktivitet och att vara ute i naturen leder till kraftfulla effekter på fysisk hälsa, till exempel genom att öka kondition, öka muskelstyrka, förbättra benhälsan, motverka hjärtsjukdomar, högt blodtryck och diabetes typ 2. Friluftsliv kan även förbättra den motoriska förmågan (Eigenschenk et al, 2019; WHO, 2016).

Regelbunden fysisk aktivitet och friluftsliv bromsar även våra mest allvarliga folksjukdomar, som främst drabbar medelålders och äldre, medan många timmar av stillasittande ökar risken för förtida död och sjukdom. Några exempel är höga blodfetter, depression, oro/ängslan och övervikt och fetma. Även kortvariga besök i friluftsområden får effekter på hälsan: Puls, blodtryck och stresshormoner i blodet minskar under vistelser i naturen (WHO, 2016).