Fuktig lövskog och öppna vattenytor

Solen skiner in mellan grenarna över hage mitt i sommaren

Möllerödssjö

I strövområdet Möllerödssjö är sjön den naturliga medelpunkten - oavsett om du vill bada, fiska, spana efter fågel, promenera eller bara fika med sjöutsikt. Hitta ut till Stiftelsen Skånska Landskaps markerade vandringsleder, utsiktstorn, grillplatser och andra bekvämligheter i området. Vill du löpträna finns även ett elljusspår i Möllerödssjö. Längs sjön möter du fuktig lövskog med öppna vattenytor. Annars dominerar bokskogen i området och på våren lyser backarna av vitsippor.

Göra och uppleva

undefinedVandra & promenera
undefinedSpringa
undefinedFiska
undefinedÄta
undefinedDjur och natur
undefinedBada

Vandra & promenera

Stiftelsen Skånska Landskaps vandringsleder i strövområdet är relativt korta, men korsar varandra så att det är möjligt att vandra längre. Elljusspåret har jämnare underlag om du vill gå med barnvagn. För den nyfikne finns en kulturstig som levandegör traktens historia. I oktober satte vi också upp en helt ny grönmarkerad Skogsstigen (öster om sjön) med skyltar som visar vandrare hur vårt skogsarbete med just hyggesfritt fungerar. I Möllerödssjö finns även skyltning om de sällsynta arter som trivs här, till exempel revlummer och havstulpanlav. Se digital karta längst ned på sidan eller ladda ned karta i pdf här. Obs, än syns inte Skogsstigen på våra kartor.

Hitta hit

Med bil

Från väg 117 och Farstorpsvägen är det skyltat mot Möllerödsjö.

Gps till parkering
Badplatsen:
WGS84 DDM 56°16.831'N, 13°43.751'E
RT90 6241104, 1371419

Södra parkeringen:
WGS84 DDM 56°16.333'N, 13°43.030'E
RT90 6240203, 1370646

Med buss

Regionbuss 532 Hässleholm - Markaryd stannar alla dagar vid hållplatsen "Bjärnum Vångavägen". I rondellen, gå in på Vångavägen. Ta sedan första höger in på Korsvägen, som du följer till dess slut. Här kommer du in på en stig som tar dig till elljusspåret. Läs mer i tidtabell för buss 532.

Mer om Möllerödssjö

Betad mark då och nu längs Kulturstigen

Längs det som en gång var en fägata betar nu kor sommartid. Området har varit fattig småbrukarbygd och markerna kring Möllerödssjö har varit odlade eller betade under lång tid. Följer du Kulturstigen passerar du både fägatan och resterna från flera torp, namngivna efter torpare som en gång bott här. Stengärdsgårdarna som syns än idag var inhägnader för åkrarna, så att djuren inte skulle komma åt grödorna. Djuren däremot strövade fritt i utmarkerna. Fägatan strax väster om Danska Hemmanet är väl synlig och här drev man korna ut i betesmarkerna från gården. I Möllerödssjö finns också synliga rester efter svinbodar. Svinen släpptes ut på bete i bokskogarna och åt sig feta på bokollon.

Se gård med gamla anor

Gården Lilla Mölleröd, som ligger i områdets nordöstra del hade en handfull torp under sig. Tre av dem ligger invid Kulturstigen. Torparna betalade arrende till gården i form av olika dagsverken och försörjde sig annars på vad de egna åkerlapparna och djuren gav. Ett av de mest välmående torpen var Danska Hemmanet, som fått sitt namn efter en torpare som påstod sig härstamma från Danmark. I mitten av 1600-talet fungerade Lilla Mölleröd som boställe för Skånska kavalleriet, först som korpralsboställe och sedan som sergeantbostad. 1852 brann huset ner. Det byggdes upp igen, men brann åter ner 1911 och efter det byggdes det aldrig upp igen. Rester av grunden finns fortfarande kvar.

Stenar visar vägen

I söder finns ett bevarat femstensröse, som markerade socken- eller ägogräns. Just det i Möllerödssjö är ovanligt då de uppresta stenarna finns kvar. Stenen i mitten kallas för hjärtsten och det var vanligt att markägaren högg in sina initialer eller sitt bomärke här. De fyra yttre stenarna visar i vilken riktning man kan vänta sig nya gränsmarkeringarI närheten

Äta, bo och göra

Äta, bo och göra i närheten av strövområdet: se Hässleholms kommun eller eller Visit Skåne, visitskane.se

Besökscentra

0

Hållplats

2

Parkering

2

Rastplats

2

Stuga

0

Vindskydd

0
Solnedgång över Möllerödsjö
En familj som vandrar längst vattnet i Möllerödssjö
Solen skiner över sjön

Tänk på allemansrätten & skyldigheten

Elda och grilla säkert vid fasta eldplatser, aldrig på berghäll, torv och mossa. Bryt inte kvistar, grenar och bark från levande träd. Sov ute en natt på ett ställe. Ta ditt skräp till våra soptunnor eller ta med hem för att sortera. Hunden måste vara kopplad 1 mars-20 aug, gärna året om av hänsyn till andra besökare och djurliv.