Hav, klippor och lundar i sydöst
Tjörnedala
I Tjörnedala vandrar du förbi mäktiga klippor, strandängar med orkidéer och ljuvlig strand. I det omväxlande landskapet av äppelodlingar, hagmarker och strandhed löper två kortare markerade vandringsleder, Blå slingan och Röda slingan. Betande djur i området hjälper till att bevara det öppna landskapet. Tjörnedala konsthall lockar med konstvandringar ute i naturen och spännande utställningar. Vi på Stiftelsen Skånska Landskap tar hand om hela strövområdet.
Göra och uppleva
Vandra & promenera
Två kortare vandringsleder finns i området, dels den Blå slingan på 3,6 km och dels Röda slingan på 1,7 kilometer. Du når båda från parkeringen vid Tjörnedalagården. Skåneleden SL4 Österlenleden etapp 5 passerar genom området. Se digital karta längre ned eller hämta broschyr med karta.
Hitta hit
Tjörnedala ligger strax norr om Baskemölla på Österlen. Från väg 9 är det skyltat mot Tjörnedalagården. SkåneExpressen 3 mellan Kristianstad – Simrishamn stannar ca 200 meter från området. Ta cykeln ut på Sydostleden som går strax väster om Tjörnedala strövområde. Undvik att cykla på vandringsleder i strövområdet, då det lätt bildas spår efter hjulen.
Med bil
Från väg 9 är det skyltat mot Tjörnedalagården där det även finns parkering.
Gps till parkering
WGS84 DDM 55°35.900'N, 14°18.033'E
RT90 6164238, 1405149
Med buss
SkåneExpressen 3 mellan Kristianstad - Simrishamn går alla dagar till hållplatsen "Baskemölla Tjörnedala" som ligger i strövområdets norra del vid väg 9. Härifrån är det bara 200 m till den blå stigen och ca 700 m till Tjörnedalagården. Läs mer i tidtabell för SkåneExpressen 3.
Mer om Tjörnedala
Njut av blomprakt och varierad natur
På de öppna örtrika strandängarna skiftar färgerna i rosa, gult och vitt under försommaren. Här hittar du backsippor, mandelblom, gullvivor och lila orkidéer, Sankt Pers nycklar. De betande korna hjälper till att hålla landskapet öppet och bidrar till floran. Kustremsan är stenig med klättervänliga klippor täckta av den gulorangea vägglaven i söder. Ner över slänten mot havet växer lövskog med örtrik undervegetation medan den slingrande stigen uppe på branten med hisnande utsikt över havet. Väster om väg 9 är det tall- och lövskog som dominerar blandat med öppna marker och äppelodlingar. Många har genom åren häpnat över Tjörnedalas natur. När Carl von Linné besökte Tjörnedala 1749 lär han ha uttryckt "en av de skönaste lundar jag sett i riket”. Vidare beskrev han havet på den östra sidan och “den steniga stranden var utsirad med den röda Cantaurium minus (kustarun), varpå stranden var omvallad med en vit, fin klar sand".
Tjörne = hagtorn på skånska
Tjörnedala har fått sitt namn av de hagtornsbuskar (tjörne på skånska) som växer i dalsänkan mot havet. Detta var tidigare odlad åkermark och hagmarker.
Tjörnedalagårdens historia
Den ursprungliga gården Tjörnedala låg en bit nordost om nuvarande plats och beskrivs i dokument från sent 1600-tal som en välmående gård. Man försörjde sig på ålafiske och till gården hörde en åladrätt (rätten till fisket inom en viss del av kusten). Fiske av öring i bäckarna och en mjölkvarn vid Oderbäcken, dit bönderna kom för att mala sitt mjöl, gav också extra inkomst. 1783 brann gården ner till grunden och den nya Tjörnedalagården byggdes på nuvarande plats. På kullen sydost om nuvarande gård finns en kolerakyrkogård från 1855.
Ålakusten
Hela den skånska östersjökusten präglas av det fiske som bedrivits här ända sedan stenåldern. Ålaboden i Tjörnedala vittnar om ålafiskets betydelse under lång tid. Ålafisket var säsongsbetonat och dessutom tidsödande. Därför tvingades fiskelagen att bosätta sig på stranden under säsongen. Kusten är också känd för sitt havsöringsfiske.
Vandra och se konst
Tjörnedalagården har flera årliga utställningar som du kan hitta via www.tjornedala.se där du också får öppettider. Under perioden maj-september kan du både vandra och se konstinstallationer genom Art Walk som är ett samarbete mellan Tjörnedala konsthall, ÖSKG och Stiftelsen Skånska Landskap. Caféet och surdegsbageriet Byvägen finns idag i konsthallen.
Besökscentra
Hållplats
Parkering
Rastplats
Stuga
Vindskydd
Tänk på Allemansrätten & skyldigheten
Elda och grilla säkert vid fasta eldplatser, aldrig på berghäll, torv och mossa. Bryt inte kvistar, grenar och bark från levande träd. Sov ute en natt på ett ställe. Ta ditt skräp till våra soptunnor eller ta med hem för att sortera. Hunden måste vara kopplad 1 mars-20 aug, gärna året om av hänsyn till andra besökare och djurliv.
Bra att veta
Rum med havsutsikt
Uppe på höjden med havsvy ligger ett vindskydd med eldplats. Kan vara ett av Skånes bästa lägen för att se soluppgången? Vindskyddet ligger intill den Röda stigen, se vår karta.
Ny njutarbänk i Tjörnedala
En ny träbänk finns i norra delen av strövområdet där man kan slå sig ned för att se utsikten.