Hemlig oas på Söderåsen

Soluppgång över Finnstorpdammarna

Finnstorp

På Söderåsens sydliga backar ligger strövområdet Finnstorp, ett lättillgängligt område och populärt utflyktsmål sedan förra sekelskiftet. Här möter du omväxlande natur med böljande bokskogsbackar, planterad granskog och två näckrosdammar anlagda i ett gammalt alkärr. Vandra på markerade vandringsleder för kortare turer.

Göra och uppleva

undefinedVandra & promenera
undefinedFiska
undefinedÄta
undefinedSe fåglar och djur
undefinedSpringa
undefinedAktiviteter för barn

Vandra & promenera

Finnstorps strövområde är perfekt för kortare promenader och vandringar på fyra olika vandringsstigar. Gå till exempel Gröna gången 2.7 km som är aningen kuperad där en del går genom en grön lövskogstunnel och även förbi Askehallarna. På Håkans väg 2.4 km vandrar du både på skogsbilväg och stig förbi ett porlande vattendrag. Se digital karta längre ned eller hämta broschyr med karta.

Hitta hit

Från Kågeröd följ skylt mot Stenestad. Härifrån är det ca 3 km till området. Buss 230 mellan Billesholm - Kågeröd – Svalöv – Teckomatorp stannar på hållplats Kågeröd Lunnaskolan, ca 2 km från området. Tidtabell för buss 230 finns nedan.

Med bil

I Kågeröd (där väg 106 och 109 möts) följ skyltning mot Stenestad. Härifrån är det ca 3 km till området. Här är det skyltat till fyra parkeringar.

Gps till parkeringen Fiskedammen
WGS84 DDM 56°1.342'N 13°6.722'E
RT90 6213697, 1332082

Med buss

Regionbuss 230 från Billesholm mot Teckomatorp via Svalöv, går alla dagar till hållplats "Kågeröd Lunnaskolan", som ligger sydöst om området. Härifrån är det ca 2 km längs med en lågtrafikerad väg med stundtals smal vägren. Läs mer i tidtabell för buss 230.

Mer om Finnstorp

Utflyktsmål med gamla anor

Finnstorp är ett strövområde med gamla anor. Redan i början av förra seklet kom man med häst och vagn för att dricka kaffe i caféet invid dammen. Marken ägdes av två bröder, som drev caféet och som också bodde på gården i området. Den ursprungliga gården finns med på kartor redan på 1780-talet och låg i slutet av Gröna gången. Gården förstördes av en brand 1926 och ruinerna finns ännu kvar här. Den nya gården byggdes på nuvarande plats vid Fiskedammen. Gården och marken sålde bröderna till den nuvarande ägaren Cavallis donation 1958, som förvaltas av oss på Stiftelsen Skånska Landskap.

Sten att vila sig mot

I början av 1900-talet när caféet var öppet, var det nära nog obligatoriskt att gå bort och sitta på Tostastenen. Urgröpningen i stenblocket är som gjord för en stunds bekväm vila. Under många år var stenen svår att hitta mitt i en granplantering, men nås idag från stigen Håkans väg där du tar en avstickare in till stenen.

Äta och bo

Äta, bo och göra i närheten av strövområdet: se Svalövs kommun, www.svalov.se eller visitskane.se

Besökscentra

0

Hållplats

1

Parkering

4

Rastplats

3

Stuga

0

Vindskydd

0
Vacker lövskog i Finnstorp
Spegelklart vatten i Finnstorp
En stor sten i Finnstorp

Tänk på Allemansrätten & skyldigheten

Elda och grilla säkert vid fasta eldplatser, aldrig på berghäll, torv och mossa. Bryt inte kvistar, grenar och bark från levande träd. Sov ute en natt på ett ställe. Ta ditt skräp till våra soptunnor eller ta med hem för att sortera. Hunden måste vara kopplad 1 mars-20 aug, gärna året om av hänsyn till andra besökare och djurliv.

Bra att veta

Med rullstol, barnvagn och permobil i naturen

En kortare stig på ca 100 m på fast hårdgjord mark går fram till Fiskedammens bro och fram till rastplats där du kan meta eller bara njuta av näckrosdamm. Intill dammen finns ett stort grillhus under tak. Området är certifierat av Equality. Beskrivning av Finnstorp på equality.se