Skogsskötsel i våra skogar
Ett ständigt kretslopp där vi planerar, planterar, röjer, gallrar och avverkar. Så kan vår skötsel beskrivas där en mängd olika metoder används.
Skogsskötsel som ett slags kretslopp
Skogen är ett ekosystem i ständig förändring. Det går bara så långsamt att vi inte hinner se de naturliga skiftningar som sker, om det inte sker kraftiga förändringar som stormar, bränder eller kraftiga insektsangrepp. Ett träd har en begränsad livslängd, vissa trädslag som ek kan lever i tusen år medan träd som sälg och björk inte blir lika gamla. När ett träd faller eller avverkas skapas öppna ytor, luckor, som utgör en möjlighet för plantor att växa upp.
Skogar med mångbruk
De träd som hittas i den svenska skogen delas in i pionjärträd och sekundärträd. Pionjärträden som asp, björk och tall behöver stora luckor med mycket ljus för att etablera sig medan sekundärträd, som bok och gran klarar att växa i skuggan av andra träd och skjuter fart när en lucka skapas och de får mer ljus. Med den kunskapen i bakhuvudet har vi som målsättning att ha skogar som är lämpliga för mångbruk, allt från naturvård i form av naturreservat, friluftsliv och att locka ut mer människor i skogen, till ett hållbart uttag av virke.
Allt större områden planeras att ställas om för att skötas med hyggesfria metoder, en del rena granskogar håller på att bli blandskogar i framtiden när mer lövträd vävs in i landskapet. Vi samarbetar med forskare från bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och Skogforsk, men också med Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen när det gäller skogsskötsel och naturvård. Skogsbruket är certifierat genom de båda certifieringssystemen FSC® (FSC-C103394) och PEFC™ (PEFC/05-22-6) för att ge avkastning till stiftelserna, men också ta hänsyn till miljön och sociala värden.
Skogsskötsel i ett kretslopp
Vår skogsskötsel kan beskrivas som ett kretslopp där 1. Avverkning görs av färdigvuxen och mogen skog. 2. Plantering av ny skog sker. 3. Röjning och rensning av sly sker. 4. Gallring sker av vissa träd medan andra sparas. 5. Mogen skog förbereds för att tas ned.
Vår skog i siffror
Varje år gör vi åtgärder i cirka 150-200 hektar skog, till exempel gallring och föryngringsavverkning.
• Under 2021-2023 bytte vi trädslag, från gran/lärk till löv/tall på drygt 60 hektar.
• 238 hektar blev hyggesfri under 2021-2023. Enbart under förra året. 138 hektar.