Fler volontärträffar på olika veckodagar. Mer beställningar på “jobb” med tydligare upplägg. Skapa relation till fler medarbetare. Obligatorisk närvaro på till exempel event. Det var några lärdomar efter det ettåriga volontärprojektet 2023-2024 då 20 volontärer fått lära känna varandra, stiftelsens verksamhet och stiftelsens strövområden.
Syftet med detta var att stärka kompetens och intresse för arbete inom gröna näringar i linje med arbetsmarknadsuppdrag, samt stötta stiftelsens verksamhet inom de områden där vi temporärt har nytta av en extra hand.
-Totalt sett blev det fem träffar i våra strövområden där de till exempel fick hjälpa till med naturvårdsarbeten som att rycka plantor och plocka skräp, hjälpa till att bygga en MTB-led, men också att assistera på event som till exempel Naturfestivalen och en övernattningskväll för allmänheten i Skrylle under stiftelsens stora projekt Hela Skåne sover ute, säger Louise Liljeqvist, som var projektledare.
Lärdomarna var många i projektet. Om ett nytt projekt ska skapas utifrån nytt avtal bör det ha fokus på arbetsmarknadssatsningar, men också att “våga” testa nya saker i högre grad.
-Testa för att testa – något vi inte ”vågat” eller haft tid att prova förut, men länge diskuterat bör finnas med. Andra lärdomar inför framtida projekt är att samarbeta med externa parter eller allmänheten, säger Louise Liljeqvist.
Projektets kostnader bestod dels i lönekostnader för en projektledare på 25-procentjänst under ett år, dels 40 000 kronor som för arbetskläder och resor för deltagarna.
Hur många av de 20 volontärerna som fått jobb inom de gröna näringarna eller hur projektet blivit en trampolin vidare efter avslutat projekt framgår inte.
När vi talar med en av volontärerna, Ella Forsman, är hon mycket positiv över att ha deltagit i projektet.
-Jag har haft superkul som volontär och har försökt vara med på så mycket som möjligt. Härligt umgänge och många skratt på alla träffar oavsett om vi är hela gänget eller bara några få. Jag tycker absolut att det varit lärorikt att få vara med och har fått många bra tips på utomhus aktiviteter. Att dessutom nu ha lite erfarenhet av naturvårdsåtgärder och guidning är alltid ett plus att ha med på CV:t. säger Ella Forsman.