Vi har köpt unik skog i Kristianstad

Välkommen till gammal orörd skog med ek och bok, skogskärr och bäckar. Åkeboda är namnet på vår nya unika skog strax utanför Kristianstad. På sikt kommer det att finnas en stig att gå på så att fler kan njuta av denna natur.

- Det är mycket positivt att vi kunnat förvärva denna fantastiska skog på 113 hektar mark. Den stora ädellövsskogen av ek, bok och lind är nästan helt opåverkad i modern tid och utan skogsdiken och bilvägar. Till exempel finns ytterst få stubbar och en massa arter, ja detta är en pärla, säger Mikael Noren, VD på Stiftelsen Skånska Landskap.

Mer natur kan vända ohälsotal i och med ökande uteliv

Idag är Åkeboda relativt okänt trots att det ligger alldeles intill vårt eget Bockeboda strövområde med endast tio minuters bilresa från Kristianstad. Att satsa på natur i närheten av befolkningstäta storstäder är viktigt för att nå fler skåningar, särskilt i dessa dagar när stillasittandet brer ut sig.

-Vi får både mer friluftsliv och förhoppningsvis folkhälsa på köpet. Det kommer framöver finnas möjlighet att parkera bilar och att gå på stigar, menar Mikael Norén.

Först på tur – skapa ett naturreservat

Den speciella naturen i Åkeboda kan beskrivas som en grön mosaik av både lövskog och sumpskog. Det stora inslaget av alsumpsskog som är insprängd i stråk ger skogen en egen karaktär. Länsstyrelsen bedömer därför att den är högintressant att skydda och planerar att få till ett naturreservat. Trädmiljön är full av liv, som till exempel nordfladdermus, trädkrypare, barbastell, nötväcka, grönsångare, häckande skogsduva, vårtordyvel och porlav. Stiftelsen OD Krook i Kristianstads län, som är markägare, är mycket intresserad av att området blir naturreservat.

- Den biologiska mångfalden är stor i området, vilket gör det skyddsvärt, säger Stefan Olsson, skogsförvaltare på Stiftelsen Skånska Landskap.

Ett köp via Rädda Barnen och Barncancerfonden

Säljarna av skogen är Barncancerfonden och Rädda Barnens Riksförbund som fick skogsområdet som en testamentsgåva av en privatperson, där skogen förvaltats varsamt inom familjen i flera generationer. 

Tack vare konstruktiva kontakter mellan organisationerna och länsstyrelsen samt Stiftelsen Skånska Landskap kunde köpet göras möjligt.

- Rädda Barnen och Barncancerfonden är glada att kunna bidra till att barn och unga i Skåne samt deras familjer får ökade möjligheter till rekreation och återhämtning i den fantastiska skogen med dess rika djurliv, säger Bertil Jungmar, Senior Advisor på Rädda Barnen, som tillsammans med rådgivare och Stefan Olsson arbetat fram överenskommelsen om köpet. 

- Rädda Barnen kommer använda pengarna från köpet till barn som lever i utsatthet, både i Sverige och utomlands, och som behöver dem mest. 

- Barncancerfonden ges möjlighet att fortsätta finansiera den livsviktiga barncancerforskningen och det stöd som barncancerdrabbade familjer behöver, tillägger Terese Strand, testamenteshandläggare på Barncancerfonden.

Pressträff: För intresserade medier arrangerar vi en pressträff med frukost i Åkeboda den 29 maj kl 9. Adressen är Bockebodavägen 900. Anmäl intresse senast 28 maj kl 12 till info@skanskalandskap.se. - ange “Åkeboda”.