Vi gör mer skog hyggesfri

Breanäs strövområde ska bli hyggesfritt. Där inleds ett skogsforskningsprojekt för att få mer kunskap om hur processen ska gå till.

En slänt i bokskogen

I ett nationellt projekt driver Skogforsk forskning inom så kallat adaptivt skogsbruk med inriktning mot hyggesfri skötsel av skogen. Ett tiotal skogliga organisationer är med från hela Sverige från norr till söder. En av dem är Stiftelsen Skånska Landskap. Målet med projektet är att skapa en dialog kring en omställning till hyggesfritt genom att bjuda in olika intresseorganisationer och identifiera de kunskapsluckor som finns. Att ställa om skogar som sköts med trakthyggesbruk till hyggesfritt är en långsam process som kräver forskning, då kunskap saknas om hur en omställning kan eller ska gå till för jämngamla bestånd.

Stiftelsen är markvärd för två olika försök inom projektet, i den första omställningen var det de fem intressenterna BirdLife, Skogsstyrelsen, SLU, Naturskyddsföreningen samt vår stiftelse och skogsförvaltare. Först ut var Möllerödssjö strövområde där omställningen inleddes under våren 2023.

Nu är det nya intressenter och skog i Breanäs strövområde som ska ställas om. Intresseorganisationerna är Naturskyddsföreningen och forskare från Lunds Universitet med olika bakgrund och som arbetar med inom ett eget projekt som heter ForestPath. Ännu är projektet i planeringsstadiet men omställningen kommer att genomföras till våren. Både Möllerödssjö och Breanäs sköts till stor del med hyggesfria metoder och flera bestånd är planerade att ställas om i framtiden.

För mer information kontakta vår forskningssamordnare Emma Sandell Festin som ansvarar för projektet.