Nya skolprojekt kickar igång i vår

Vandringsföreställning för tredjeklassare bland gravfält, utedagar för fyror och grodexpeditioner med tvåor. Det är exempel på vårens nya skolprojekt i samarbete med externa aktörer.

Elever försöker få fyr genom att använda tändstål.

 I april sjösätter vi det nya skolprojekt “Liv och död - en resa i skånskt natur- och kulturlandskap” där tredjeklassare får ”resa” tillbaka till vikingatiden och järnålderns gravar, domarringar och ting. Överallt i naturen finns spår efter dessa mystiska och tankeväckande platser som en gång var viktiga, men kan ha ha fallit i glömska. I samarbete med projektet Burb ( Barns och ungas rätt till begravningsplatsen) genomförs 14 utedagar där skådespelare kommer involvera barnen i dåtida begravningstraditioner samt hur barnen tänker kring framtida sådana. skogsvandring, naturens kretslopp och att göra upp eld kommer även att hinnas med på denna fullspäckade dag.

Företaget Kraftringen Energi sponsrar naturupplevelser för unga

Förra årets samarbete med Kraftringen Energi AB fortsätter i år. Årskurs 2:or kommer under våren att få uppleva grodlivet i Snogeholm strövområde tillsammans med våra kunniga naturvägledare och till hösten kommer cirka 200 elever att få möjligheten att bli ”Mästare i överlevnad” i det populära utomhuspedagogiska projektet ”En äventyrlig dag” på Fulltofta.

- Vi är så glada över att ännu fler barn får möjligheten att få dessa starka, roliga och lärorika naturupplevelser tillsammans med oss på Stiftelsen Skånska Landskap. Upplevelser som förhoppningsvis leder till att väcka en nyfikenhet och närhet till naturen. Att de mår bra när de är ute, säger Åsa Johansson, verksamhetsansvarig för utomhuspedagogik.

- Det är mycket positivt att samarbetet med Kraftringen fortsätter och som ger barnen fina upplevelser av natur och uteliv, säger Mikael Norén, VD vid Stiftelsen Skånska Landskap.

Fjärdeklassare från Vellinge kommun åker till Arriesjön

Även detta år kommer kommunens samtliga årskurs 4:or att få en upplevelserik utedag vid Arriesjöns strövområde med stöd av deras Naturgaranti. Våra naturvägledare står för guidning, kompetens och upplägg. Dagen kommer bli sprängfylld av lärande kring biologisk mångfald, eldkunskap och uppleva landskapet de befinner sig i. Ett mycket positivt samarbete som vi hoppas på att fler kommuner skulle vilja lägga resurser på.

Samarbete natur och konst med Moderna museet

Under våren småstartar även en större samverkan med Moderna museet i Malmö och deras konstpedagoger Med start under påsk- samt sommarlov dyker de upp för kreativt skapande tillsammans med familjer. Allt såklart inspirerat av naturen och med stöd av våra utomhuspedagoger. Till hösten kommer samarbetet fortsätta med sinnesvandringar och kreativt skapande för några årskurs 3:or.

- Det är så kul och inspirerande när verksamheter från väldigt olika håll och med skilda kompetenser söker samarbete med oss säger Åsa Johansson och fortsätter:

- Utifrån en vilja att ge sinnliga autentiska naturupplevelser därefter få bearbeta tankar och kreativitet som uppstått. Naturen är rik på dessa upplevelser och det finns ett enormt behov och efterfrågan från skolorna kring denna typ av aktiviteter.