Det är en ren fröjd att presentera nyheten att bokträ från våra skogar används till stolen Ronja som görs av Gärsnäs möbler. Den stapelbara bekväma stolen i ren design av David Ericsson är både en komfortabel och hållbar möbel. För oss på Stiftelsen Skånska Landskap är det roligt att se att lokalt producerat träslag tas om hand på detta sätt. Eftersom vi arbetar med uthålligt skogsbruk med bland annat hyggesfria metoder, har lång erfarenhet av bokskogsskötsel och tar stor hänsyn till biologisk mångfald, går detta helt i linje med våra mål.
- Samarbetet med Gärsnäs möbler är ett viktigt steg för att lyfta hållbart brukande av bokskog med hyggesfria metoder. I stolen Ronja binds kol i virket under lång tid vilket bromsar klimatförändringen. Vi gynnar samtidigt lokalproduktion och ger med spårbarheten möjlighet för varje köpare av Ronja att njuta av den bokskog där virket kom ifrån, säger Anders Rosell, verksamhetsansvarig för skog och naturvård.
En liknande målbild har möbeltillverkaren med säte på Österlen. Vd Magnus Eriksson berättar om hur de värnar det starka hållbara hantverket.
- Att använda skånsk bok till stolen Ronja är ett medvetet val som speglar vårt engagemang för hållbarhet och lokalt hantverk. Skånsk bok är ett starkt och vackert material som passar vår vision om möbler med lång livslängd, och med vår tillverkning i Skåne känns valet både naturligt och rätt, konstaterar Magnus Eriksson, vd på Gärsnäs möbler.
På sikt kommer troligen denna möbel att få en spårbar märkning så att konsumenter kan se hela kedjan från avverkad bok till framställd möbel. Trots de stora fördelarna med att använda bok till möbler då virket är slitstarkt och snyggt, är intresset lågt för detta virke. Mycket av virket går till massaved, flis, glasspinnar och whiskeykorkar. Boken är, näst efter eken, Sveriges vanligaste ädla lövträd.
Läs gärna mer om stolen Ronja på tillverkarens sida. Mer om bokträ finns att förkovra sig i på utställningen PRO BOK på Form Design Center i Malmö som pågår till och med 12 januari.