EU-stöd för att att rusta upp ädellövskog

Life's a beech är namnet på ett EU-finansierat mångmiljonprojekt för att restaurera ädellövskog bland annat i Klåveröd, Snogeholm och Fulltofta. Länsstyrelsen Skåne har fått 86 miljoner kronor för att driva projektet där vi en är markägare av många.

Projektet startar 1 januari 2025 och berör flera av våra marker och strövområden. Åtgärder kommer att ske i Fulltofta strövområde och det östra naturreservatet, Hallabäckens Naturreservat, Klåveröds naturreservat som ligger i Klåveröds strövområde samt det nybildade Snogeholms naturreservat i Snogeholm strövområde, totalt ca 300 hektar.

Tanken med projektet är att binda samman och förbättra de ekologiska kvaliteterna på ädellövskog i södra Sverige, minska klimatförändringarnas effekter och utveckla kunskapen om naturtypen både hos markägare, förvaltare och allmänheten.

Samarbetet sker mellan åtta partner i Sverige och Belgien: utöver oss och Länsstyrelsen Skåne ingår Länsstyrelsen Blekinge, Länsstyrelsen Kronoberg, SLU, Stiftelsen Nordens Ark, Naturvårdsverket och Sonian Forest Foundation. Tillsammans kommer man under projektets sex år bland annat att plantera 240 000 nya ädellövträd, veteranisera 5300 träd (att med åtgärder få unga träd att åldras i förtid) och att plantera åtta kilometer blommande skogsbryn för att gynna insekter.

“Fantastisk möjlighet” menar Länsstyrelsen

I Länsstyrelsen Skånes nyhet finns mer information om det aktuella projektet som kommer att ledas av Tove Hultberg:

– Detta är en unik möjlighet att ta ett samlat grepp om en viktig naturtyp som historiskt varit en av våra vanligaste men där det idag bara finns ett par procent kvar. Genom projektets stora europeiska nätverk har vi också en fantastisk möjlighet att både genomföra och utvärdera projektets åtgärder vetenskapligt, och nå en väldigt stor målgrupp med projektets arbete, säger Tove Hultberg på Länsstyrelsen Skåne.

Ambitiösa mål

– Förutom att restaurera stora arealer av skyddade ädellövskogar har projektet ambitiösa mål för att följa upp både arter och åtgärder, berättar Anna Fohrman som arbetar med åtgärdsprogrammet för sex hotade bokskogsarter på Länsstyrelsen Skåne. Vi hoppas att tillsammans med forskare och experter kunna sprida kunskap om ädellövskog och dess värden till en betydligt bredare publik än idag. Vi vill också utveckla kostnadseffektiva metoder som kan användas både i skyddade områden och i kommersiell skog.

Projektets huvuddelar:

  • Totalt kommer projektet göra insatser i över sjuttio ädellövskogsområden i södra Sverige och Belgien, med fokus på att skapa variationsrika miljöer i tidigare produktionsskogar.

  • Genom att plantera mer skog kopplas områden ihop och skapar bättre möjligheter för arter att sprida sig, men fler träd binder också kol vilket är en viktig insats i klimatarbetet.

  • Utveckling av metoder för inventering av den sjukdomsalstrande organismen Phytophthora ska ge möjlighet att upptäcka den tidigt, både i kommersiella och skyddade skogar.

  • Skogsförvaltare och intresserad allmänhet ska få tillgång till utvärdering och metodutveckling som tas fram tillsammans med experter på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

För ytterligare information om vad som händer i projektet inom stiftelsernas områden kan ni ta kontakt med skogs- och naturvårdsförvaltare Anders Rosell, anders.rosell@skanskalandskap.se, mobil: 0768-87 06 76