Det stora bokprojektet Life’s a beech, som pågår 2025-2030, finansieras med cirka 85 miljoner kronor ur EU.s fond för klimat- och miljöarbete. Vi är en samarbetspart tillsammans med Länsstyrelsen i Kronoberg och Blekinge, Nordens Ark, SLU och Sonian Forest. Hela projektet leds av Länsstyrelsen Skåne. Anders Rosell, skogs- och naturvårdsförvaltare hos oss, berättar om planerna i våra skogar.
-Några exempel på vad vi ska göra är att vi i Snogeholm, Fulltofta och Klåveröd överför från gran till naturliga lövträd medan vi på vår mark i Smedjebacken, bland annat Hallabäcken naturreservat, ska ta upp luckor, sätta ut mulm- och fladdermusholkar, säger Rosell.
Totalt är det 3,8 miljoner kronor som går till olika skogsåtgärder på våra marker. Värdefullt för vårt långsiktiga skogsarbete, menar han:
-Detta projekt och pengar ger oss ekonomiska muskler att göra mycket för biologisk mångfald enligt de skötselplaner som finns i naturreservaten, fortsätter Rosell.
Varför ska granar bort medan bok, lind, ek, lönn och andra lövträd ska in i stället? Det enkla svaret är att dessa lövträd är naturliga träd i Skåne, men ersatts av granskogar under årens lopp. Hur gör man för att hjälpa lövskog på traven? Här behövs en hel verktygslåda med olika insatser och åtgärder.
-Det handlar om att skapa luckor och få in ljus i skogen, gynna och skapa död ved samt strukturer för en naturlig dynamik. Att se till skogen består av träd med olika åldrar, också kallat veteranisering, är ännu en åtgärd. Vi jobbar även för att ta bort främmande trädslag som till exempel lärk. Därtill kommer vi att återskapa skogsbryn och andra brynmiljöer samt blommande miljöer, sätta upp mulmholkar och fladdermusholkar. Förstås ska vi också samla in och bygga upp kunskap under tiden, säger Anders Rosell.