Badvattenanalys i Saxtorpssjön

Uppdatering av nyhet: Vattenanalyser visar på normala värden i Saxtorpssjön.

Kvinna i solstol ser ut över den inbjudande blåa sjön

Uppdatering angående bad i Saxtorpssjön 240821. Inga av de analyserade ämnena från kemiska vattentester visar på avvikelser som skulle vara oväntade för Saxtorpssjön i Järavallen. Inga av de uppmätta ämnena indikerar heller en koppling till hälsobesvär. Tidigare i veckan fick vi också veta att vårdcentralen inte fått in några fler fall med hudutslag från Saxtorpssjön.

Ingen avrådan från bad i Saxtorpssjön i Järavallen strövområde

Det var i slutet av juli som det framkom att några besökare fått hudutslag efter att ha badat i sjön. Dagarna efter hade vi nära kontakt med både Kävlinge kommun och vårdcentralen samtidigt som vi gick ut med en informativ nyhet. Kommunen tar regelbundet ordinarie badvattenprover i både den lilla och stora sjön i det välbesökta strövområdet. Det senaste provet, som testar för enterokocker och E.coli bakterier, visade inte på några onormala nivåer. Inte heller någon algförekomst fanns i sjön.

Extra kemikalieprover beställdes och idag visade provresultatet att inga avvikande nivåer finns av något ämne som skulle kunna ge hälsobesvär. En något högre kaliumhalt finns i vattnet, men enligt Livsmedelsverket orsakar inte detta några hälsobesvär som eksem.

Vad som orsakat de hudutslag som förekommit är därmed svårt att säga. Vi kommer tillsammans med kommunen att rådgöra med experter om fler prover ska tas i sjön. Ingen avrådan från bad finns idag.

Har du frågor?

Kontakta oss på info@skanskalandskap.se

 

➡ Läs gärna mer om Saxtorpssjön här:

https://www.havochvatten.se/badplatser-och-badvatten/kommuner/badplatser-i-kavlinge-kommun/saxtorpssjon.html

 Järavallen strövområde - Stiftelsen Skånska Landskap (skanskalandskap.se)