Värmande vintermat för turen

Risnudlar med grönt, soja och ägg. Linsgryta med grillad ostmacka. Här finns roliga recept.

Nudelwok med sjöutsikt i Breanäs. Fotograf: @outdoor_elle

Höjdpunkten på vinterturen?

Under november och december har vi haft ett samarbete med matinspiratören @outdoor_elle som lagar enkel spännande mat på gaskök eller eld. Inte sällan i just våra strövområden. Vi vill få fler att ta sig ut i naturen och just en sprakande eld och matlagningsstund kan bli en höjdpunkt under vandringen.

- Om du inte vet vad du ska göra när du är ute i naturen, då tycker jag det är perfekt att börja med att äta ute. Det spelar ingen roll om det är medtagen fika, om du grillar korv eller om du lagar mat, säger @outdoor_elle

Vill du se hur tillagningen går till, leta upp inlägget på @skanskalandskap på Instagram.

Recept: mustig linsgryta och het nudelwok

Nedan finns två roliga lättlagade recept att använda sig av. Grönsakerna kan med fördel bytas ut mot det som finns hemma.

Nudelwok med grönt, ägg och soja

Risnudlar

Morötter

Röd paprika

Salladslök

Böngroddar

Salladsärtor

Ägg

Jordnötter

Olja

Salt & peppar

Sojablandning: 2 msk limesaft, 3 msk japansk soja, 1 msk socker och 2 tsk sambal oelek 

Strimla och hacka grönsakerna. Koka sedan upp vatten på stormkök där du kokar risnudlar enligt anvisningar på förpackningen. Ta sedan fram muurikka eller annan panna över eld vid någon fast grillplats. Hetta upp oljan. Fräs grönsaker och nudlar i några minuter. Knäck i ägg/en. Till sist; häll över sojablandningen och smaka av med kryddor.

Mustig linssoppa med ostmacka

Smör

Gul lök

Vitlöksklyftor

Torkad timjan

Torkad basilika

Paprikapulver

Lagerblad

Grönsaksbuljongtärningar

Salt & peppar

Torkade röda linser, ca 2 dl

Krossade tomater, 500 g

10 dl vatten

1/2 msk rödvinsvinäger

Ostmacka: bröd, smör, valfri ost

Hacka löken och fräs i smör, antingen på stormkök eller på fast grillplats. Lägg i buljong, kryddor, lagerblad och häll i tomatkross samt linser. Fyll på med vatten och låt koka tills linserna är färdiga. Smaka av med kryddor och lite vinäger. Grilla en dubbelostmacka i panna ovanpå stormköket eller över öppen eld.