Historier och sagor i naturen

Vitklädd kvinna i mörk skog.

Vandringar bland häxor, bergstroll och spöken

Vi föreslår tre olika vandringsturer i områden där troll, väsen och spöken kanske dyker upp om du tittar noga. Extra spännande är det att ge sig ut i skymningen med en ficklampa.

Slottsspöket Vita Karin som aldrig fick ro - vandra förbi Snogeholms slott på Snogeholmsleden 16,5 km

I det anrika Snogeholms slott finns spöket Vita Karin. Redan på medeltiden låg här en borg - idag är det ett hotell. Fortfarande upptäcker hotellgäster och vandrare i området att det finns varelser som dyker upp i mörkret. Kanske har det att göra med den olyckliga pigan Karin som började arbeta på slottets värdshus 1759. Hon fick ofta skäll för att hon satte fingrarna i pajerna när hon bar dem. En adelsman hade ett gott öga till henne, vilket fick andra att vilja spela henne ett spratt. De skickade ett falskt friarbrev till Karin, och bad henne komma till en grotta utanför slottet. Karin sydde en brudklänning av sina gardiner och begav sig till mötesplatsen. Istället för adelsmannen väntade fem män på henne, som misshandlade henne. Hon bars tillbaks till slottet, där man fann henne nästa morgon, död, likblek och i en vit klänning. Hennes ande brukar visa sig som ett vitt ljussken eller som en vit blixt.... 

Arga Risebjärafrun inne i kullen i Arriesjön - vandra på Vit led 3,2 km och gå upp på Risebjärakullen vid sjön

Enligt folklig tradition bodde en trollfru uppe på höjden Risebjär tillsammans med sina två vuxna döttrar. Samvaron med byborna fungerade väl och trollen brukade gå på människornas kalas, fram tills byns drängar retades med trollen och spillde öl på dem. Risebjärafrun blev rasande och kungjorde att det hädanefter inte skulle drickas öl i Arrie utan att detta resulterade i slagsmål. När hon hörde Bastorps klockor ringa – det låg en kyrka där fram till 1500- talet – slängde hon iväg ett stenblock mot dem. Enligt en 1700-talsberättelse hamnade det i en mosse nära byn. Namnet Risebjär kommer från danskans bjär som betyder berg/kulle.

Trollet under Vedema hall - vandra hit på Blå slingan 3 km

Vedema hall har i alla tider omgärdats av sägner. Trollen sades bo under Vedema hall, och ingången utgjordes av en numera igenrasad grotta. Långt in i denna grotta fanns en stor järndörr. Många sade sig ha sett denna järndörr, men ingen hade öppnat den. En av de mest dramatiska sägnerna som finns i trakten är den om en liten flicka som trollen hade rövat bort från en bonde i Vedema. Bonden visste dock på råd och skickade efter prästen. Liksom trollen, hade prästerna på den tiden krafter lite utöver det vanliga och han visste precis hur han skulle gå till väga för att rädda flickan. Lika mycket som trollen avskydde dagsljus, avskydde de Guds ord. Tillika var trollen mycket arbetsamma. Gav man dem en uppgift så var de kvicka till att utföra den. Allt detta visste prästen. Han lyckades locka trollen ur berget och kastade så en skäppa med råg på marken.
– Plocka, kommenderade han.
Trollen satte genast igång med att plocka upp rågen och under den tid det tog för trollen att utföra uppgiften hann prästen läsa en bön. Och vips, trollen försvann i intet och flickan blev fri.