Bli överraskad av ny natur

Stor mäktig klippa i skir bokskog.

Vandra nya stigar

Vandra i Vedemas djupa skogar längs fuktiga Rökeån . Få "fjällkänslan" i Djurholmen. Upptäck landets sydligaste vildmark Breanäs. Njut av drömmig strand i Friseboda. Vi listar flera tips om "nya platser" i Skåne.

Det finns många halvt okända ställen med magisk natur bortom de mest välbesökta ställena. Vill du hitta egna pärlor - här är tipsen:

  • Vandra i ekarnas Uddarp i södra Bockeboda strövområde där du går bland mäktig bok, ek och stenmurar. Flera vandringsleder, mtb-led och tillgänglig led finns i Bockeboda strövområde.

  • Vandra på skånsk vulkan i Frostavallen strövområde. På Bjäretslingan i Frostavallen når du vulkanresten Ulfsbjär som imponerar. Följ skyltningen och ta dig ändå bort till rasbranten.

  • Vandra över vidder i Djurholmen strövområde på södra delen av Hallandsåsen med stor mosse, nästan orörd bok och magisk ravin där du kan ge dig ut på våra vandringsleder. Tänk på att Djurholmamossen och Århultsbäcken är naturreservat med speciella regler i naturen.

  • Vandra i stillsamma Sjömossen i Fulltofta strövområde där du ger dig ut på varierad naturstig över mossmark och mörk granskog. Parkera vid Kyllingahus. Flera mindre besökta vandringsleder utgår från parkeringar i östra, västra och norra Fulltofta.

  • Vandra i "skånsk" djungel i Vedema strövområde. Kring Rökeån är växtligheten med ormbunkar, kabbeleka och aklejruta nästan tropisk. Vandra Blå slingan 3 km förbi slingrande Rökeån, Barsjön och upp på spännande Vedema hall.

  • Gå och fiska i Finnstorp. På södra sidan av Söderåsen finns Finnstorp strövområde som inte är lika känt som andra delar av den stora åsen. Här kan du meta i dammen. Området passar utmärkt för barnfamiljer då vandringslederna är korta.

  • Sola och bada i Friseboda strövområde och naturreservat där du kan hitta en egen plats på den långa vita stranden. Området är mindre känt än t ex Stenshuvud och därför ett alternativ. I området finns fina naturstigar och en tillgänglig led. Tänk dock på att skydda unik natur i detta naturreservat där du t ex inte får elda eller ha hunden lös. 

  • Ö-luffa per kanot och vandra i vildmarkens Breanäs strövområde vid Immeln. Här har du många öar att utforska och göra strandhugg på. Immelns många öar gör att det är lättpaddlat för familjer som kan hitta lugna vatten i lä. Vandringsleder och tillgänglig led finns i Breanäs strövområde.

  • Sov ute med de minsta i t ex stilla, lugna Bjeveröd i norra Fulltofta strövområde med porlande vattenlandskap vid spångad led. Norra, västra och östra Fulltofta strövområde har många vandringsleder med färre besökare än mellersta Fulltofta.

  • Spana fågel och mys med familjen i Grytåsa strövområde. Lilla Grytåsa strövområde har flera vandringsleder antingen förbi Flinka sjö med fågeltorn, längs Flinkabäcken att plaska i eller Hästskostigen som är en ridled som du också kan vandra på.

Fler tips om våra vandringsleder, vandring för barn, kanoter att hyra, mtb-leder mm finns här på vår sajt.