Nordiska väsen

I tusentals år har människor berättat sägnerna om våra nordiska väsen. Många har sett dem i skogens gömmen och ladugårdens dunkel, i böljans sälta och i forsens ström. Tänk om allt inte bara är historier? Tänk om vi inte är ensamma?

Datum: 27 september - 31 mars

Fulltofta Naturcentrum

Skogsrået, näcken och älvorna...

Sista helgen i september inviger vi den nya utställningen Nordiska väsen på Fulltofta Naturcentrum. Temat är framtaget av Linnéa Jägrud, yrkesverksam biolog och författare, i samarbete med den prisbelönte fotografen Tore Hagman. Tanken bakom utställningen är att visa förändringen i våra landskap på ett annorlunda vis. Många av våra arter så som mossor, lavar, fåglar och svampar är knutna till landskapet. Men landskapet har förändrats – och vissa arterna blir rödlistade.

I vissa delar av landet syns utdikade våtmarker, nedhuggna skogar och uppdämda forsar. I naturen har vi dessutom ett antal nordiska väsen; näcken, skogsrået, gårdstomten för att nämna några. Varför ses de så sällan? När sågs de senast? De är starkt knutna till vårt landskap. Var ska skogsrået gömma sig när all skog är nedhuggen? Var ska näcken spela i utbyggda älvar och hur ska gårdstomten hitta en ladugård att vara i när allting är i stordrift nuförtiden? När våtmarkerna har dikats ut har älvorna ingenstans att dansa och sjöjungfrun dör när hon fastnar i bottentrålen.

I skånska strövområden och naturreservat mår naturen väl. Många rödlistade arter, men även fridlysta arter såsom svampar, fåglar och djur frodas. I Tjörnedala kan man till exempel få syn på oxtungesvamp, i Vitemölla bor fältpipelärkan och i Möllerödssjö växer havstulpanlav.

Utställningen visas under Fulltofta Naturcentrums ordinarie öppettider. I perioden oktober-mars öppet onsdag-söndag. Dock stängt på Naturcentrum 7 jan-4 feb pga ombyggnad av kök.

Gratis entré

Välkommen!