Ramslök, nässlor, harsyra och rölleka är exempel på gröna ingredienser

Ett hav av ramslök längs stigen.

Ta in skogens gröna i köket

Ramslökspesto, nässelrisotto, gröna pannkakor, kirskålschips eller harsyrasorbet. Med naturen som skafferi blir maten spännande.

Det finns ingen hejd på vad du kan hitta på av ramslök, nässlor, kirskål och harsyra i pajer, soppor, såser, bröd och andra maträtter, antingen i hemmaköket eller i skogen. Här är några tips!

Tänk dock på att inte plocka blad och skott av träd utan att fråga markägaren om lov. Tänk också på att särskilda regler gäller i naturreservat och nationalparker för vilka växter du får plocka.

Nässelrisotto med riven citron, 4 port

1 liter grönsaksbuljong, 1 liten gul lök, 2 msk rapsolja, 2 liter nässlor av späda blad, 4 dl risottoris, 1-2 dl vitt matlagningsvin, salt, svartpeppar, en liten bit lagrad ost, skal av en tvättad citron.

Koka upp grönsaksbuljongen och håll den sjudande. Finhacka löken och fräs i oljan i en vid kastrull. Skölj nässlorna, hacka dem grovt och förväll i separat stekpanna. Tillsätt riset till löken och fräs tills riset är glansigt. Häll i vinet och låt koka in. Späd sedan med 1-2 dl buljong i taget med den heta buljongen som får koka in vartefter. Rör om försiktigt. Ta risotton från värmen när den är krämig och riset har en liten kärna kvar. Vänd ned förvällda nässlor och riven ost. Smaka av med salt och peppar. Toppa med rivet citronskal. 

Pesto av ramslök, 4 port

50 g valnötskärnor, 4 dl färska blad av ramslök, ev 1 dl persilja, 3 dl olivolja, nyriven ost av parmesan eller svensk lagrad ost, salt och peppar.

Mixa nötterna några sekunder i matberedare. Lägg i ramslök och ev persilja om du vill mildra smaken något. Häll i oljan i fin stråle medan du mixar allt till en tjock sås. Smaka av med kryddor och rör ned riven ost. Gott till grillat lamm eller pasta.

Gröna pannkakor med gräddfil och rom 

1 liter färska nässlor, 2 ägg, 2 1/2 dl mjölk, 2 dl creme fraiche, 1 tsk salt, 2 1/2 dl vetemjöl, 1 msk smör. Till servering: gräddfil, hackad gräslök och rom.

Börja med att förvälla nässlorna: skölj dem, hacka dem och förväll i kastrull samt låt rinna av. Vispa ägg, mjölk, 2 dl creme fraiche, salt och mjöl till en smet. Tillsätt smör. Rör ned de förvällda nässlorna, 1-2 dl. Stek pannkakor eller plättar och servera med lite gräddfil, lök och ev rom.

Nässelpizza à la Lisa Lemke

Pizzadeg enligt vanligt recept, 2 dl creme fraiche, 200 g späda nässlor och späd kirskål, 2 hackade vitlöksklyftor, 2 gula lökar (strimlade och frästa), olivolja, smör, 12 skivor varmrökt fläsk (fräs gärna i panna ca 2-3 min först), 2 buffelmozzarella (skivade), 4 dl parmesanost (grovriven).

Skölj nässlor och kirskål noga. Låt torka på papper. Plocka bort de grövsta stjälkarna. Hetta upp en panna med olja och smör och fräs det gröna med vitlöken några minuter. Hetta upp ugnen till 300 grader, gärna med en sk pizzasten i ugnen. Kavla ut degen riktigt tunn, degen räcker troligen till flera pizzor om den är tunt kavlad. Bred ut creme fraiche, toppa med det gröna, fräst lök, fräst fläsk, skivad buffelmozzarella och riven parmesan. Grädda i 5-10 min.

Harsyrasorbet med mynta, 2-4 skålar

2 frusna päron i bitar, 2 frusna bananer i bitar, en näve harsyra, en näve basilika eller mynta och 4 mjuka dadlar.

Mixa allt i matberedare tills krämig konsistens. Häll upp i skålar och dekorera med ätbara blommor, exempelvis syren, tusensköna, violer och äppelblommor.

Kirskålschips

En halv liter repade blad av kirskål, 2 msk rapsolja, flingsalt.

Lägg bladen på bakplåtspapper. Droppa oljan över och strö på salt. Torka i 150 C ugn i ca 5-10 min. Passa så att bladen inte bränns. Rör om någon gång under torktiden.

Vild smoothie med sommarens blommor, 4 glas

En fyllig, god och grön smoothie med säsongens blad och exotisk frusen frukt som gärna kan dekoreras med vackra blommor.

2 dl frusen avokado, 2 dl frusen päron, 3 dl frusen banan, 3 dl packat gröna blad (nässla, björk, ängssyra, kirskål, lite maskros m.fl), 10 kvistar färsk mynta, 2 cm (1 rågad msk) färsk ingefära, 6 msk pressad citron, en nypa salt och 6 dl vatten.

Mixa allt i höghastighetsmixer till slät konsistens, några minuter på medel-hög hastighet. Häll upp i glas och dekorera med ätbara blommor.

Björkbladsbollar, 10 stora bollar

Även blad från lövträd är goda i mat - men om du vill plocka skott eller blad från träd måste du först fråga markägaren om lov.

1 dl björkblad, 0,5 dl granskott, 0,5 dl färsk mynta, rivet skal av ½ citron, 2 tsk pressad citron, 3 krm salt, 1,5 dl torrrostade solrosfrön, 2 dl havregryn, 2 dadlar, 2,5 msk honung, ev någon droppe pepparmyntaolja.

Torrosta solrosfröna. Mixa de gröna bladen med allt utom solrosfrö, havregryn och honung till fingrynig konsistens. Lägg i rostade solrosfrön och mixa snabbt ihop. Tillsätt honung. Mixa väl och ställ kallt tills smakerna mognar, gärna över natten. Rulla ca 10 ganska stora bollar. Täck med plast så de inte torkar och förvara svalt alternativt frys in.