50 kilometer lyckorus

Bild med cyklist med hjälm i skogen

Mountainbike och stigcykling

Teknisk slinga i tallskog eller lättcyklat terrängområde för barn. Hitta till våra mtb-leder på cirka 60 km. Undvik att cykla på mjuka leder för vandring under vår och höst. Saknar du cykel - hyr eller låna.

Järavallen

Den 6,9 kilometer långa mountainbikeslingan i Järavallen är lätt kuperad, med inslag av mer tekniska partier. Leden korsar vandringsstigar på fem ställen, där cyklister måste vara extra uppmärksamma. Stigen börjar vid västra parkeringen och går medsols. Strax intill starten på denna cykelslinga finns ett cykelområde för barn med två leder a 500 m.

Kronoskogen

I Kronoskogen finns ett markerat område särskilt för cyklister, där du kan cykla både på stigar och fritt i terrängen. Du cyklar i tallskog och sanddyner. Stranden ligger nära om du vill kombinera med ett dopp i havet. Lergöksrundan - en cykelled som går genom stora delar av Ängelholm - går också genom strövområdet och passerar det markerade cykelområdet.

Klåveröd

På slingriga kuperade stigar, över rötter och stenar och på lättcyklade skogsvägar går vår rödmarkerade mtb-led, 5,3 km, i Klåveröd. Det är ingen extrem runda, men ändå tillräckligt utmanande. Mjölksyra får du lätt i några av Söderåsens branta backar. I Klåveröd finns även en blåmarkerad mtb-led, 14 km.

Fulltofta

En ny blåmarkerad MTB-slinga på 5.9 km, som betecknas som medelsvår/lätt, finns sedan slutet av 2023 i strövområdet. Närmaste P är Hästhagen eller Fulltofta Naturcentrum.

Skrylle

Mountainbikespåret i Skrylle går genom barr- och lövskog. Spåret är ca 11 km långt och graderas som lätt till medelsvårt, med vissa krävande passager. Slingan går mestadels i skogsterräng samt kortare sträckor på asfalterad cykelväg vid Skryllegården och i Dalby. Läs mer på skrylle.se

Bockeboda

Bockebodas mtb- och trailslinga är en smal och teknisk skogsstig. Stigen är 6,4 km lång, men kan kortas med 2,8 kilometer eller förlängas med två varv i den norra delen så att den blir 3,6 kilometer längre.

Var uppmärksam på varningssymboler och ta det försiktigt där stigen korsar vandringsleder och motionsspår. Stigen är framtagen i samarbete med CKC4 i Kristianstad och Härlövs IF. I strövområdet finns även ett särskilt cykelområde för barn som sköts av den lokala cykelklubben. 

Mountainbike som står lutad mot ett träd i skogen
En stig i en barrskog
Bild med cyklist med hjälm i skogen

Cykla hänsynsfullt - tänk på #allemansskyldigheten

Det finns inget förbud att cykla på motionsspår och vandringsleder, men de är i första hand anlagda för dem som går eller springer. Därför måste du ta det lugnt och räkna med att de som springer eller går har företräde. Läs gärna om vad Allemansrätten säger om cykling.

Tänk också på att cykling sliter hårdare på marken och det kan finnas restriktioner där man ska ta hänsyn till markens hårdhet. På stigar med ytliga trädrötter ska man också se upp, då en skadad rot kan skapa röta i trädet vilket medför att trädet kan dö. När du är ute, tänk särskilt på att:

  • undvika mjuka stigar, särskilt på våren och hösten, när det är blött i markerna

  • skippa att cykla över känsliga marktyper. Exempel är lavmarker, berghällar med mossor och lavar, mjuka ängsmarker, mossar och kärrmarker

  • anpassa körsätt efter underlag

  • grovmönstrade däck kan skada stigar och ömtålig mark.

Cykel som rullar förbi i närbild.

Hyr eller låna cykel

En snabb sökning på nätet visar att många uthyrare av cyklar finns i Skåne. I närheten av Klåveröd strövområde finns t ex Söderåsen MTB med både trekkingcyklar och mtb. Inne i Kristianstad finns t ex Cykelcentralen där du också kan hyra för att cykla i Bockeboda strövområde.

Via sajter som Hygglo kan du låna eller hyra cykel. Flera kommuner som t ex Lunds kommun har även lånecyklar. På Fritidsbanken kan du låna cykelprylar som t ex hjälm och skydd gratis.