Natur öppen för alla
Tillgänglighet
Oavsett om man har krycka, rullator eller behöver stadigt underlag av andra skäl ska naturen vara öppen att ge sig ut i. Vi underlättar för alla på våra tillgängliga leder som är markerade med röd heldragen linje och rullstolssymbol i kartorna. Om du behöver färdtjänst ut: läs vår info nedan.
Vandring på hjul
Ut med rullstol, permobil eller barnvagn
Att göra våra strövområden lättare att nå för besökare med rörelsehinder är en del i vårt arbete med att göra naturen öppen för alla. De tillgängliga lederna har en heldragen röd linje samt rullstolssymbol i kartorna. Klicka på dem i kartorna för att läsa mer om dem.
Tillgängliga strövområden
Elva av våra strövområden har tillgänglighetsanpassade strukturer, som hårdgjorda stigar eller bred träspång som gör dem lättillgängliga. Dessutom finns ofta bord och bänkar, grillplatser, fiske- och utsiktsplattformar, parkeringar eller toaletter. Våra områden har inventerats av en självständig aktör som kvalitetskontrollerar tillgängligheten genom Equality (obs infon är ej uppdaterad). Hitta mer info om respektive strövområde här:
Arriesjön, Bockeboda, Breanäs, Finnstorp, Fulltofta, Friseboda, Järavallen, Klåveröd, Kronoskogen, Snogeholm, Vitemölla
Färdtjänst ut i naturen
För sig som har särskilda behov eller som inte kan resa med buss eller tåg finns det chans att beställa färdtjänst till flera av våra strövområden. I samarbete med Skånetrafiken har vi fått med flera av våra parkeringsplatser i platsregistret där man bokar sin resa. Observera att krävs ett särskilt tillstånd för att få resa med färdtjänst. Det gäller strövområdena Arriesjön, Järavallen, Bockeboda, Breanäs, Finnstorp, Friseboda, Fulltofta, Klåveröd, Kronoskogen och Snogeholm och de parkeringar som ligger nära tillgängliga leder. Boka färdtjänst här.
Natur i vården
Vi vill också göra naturen tillgänglig för dem som inte kan komma ut i den. Genom samarbete med primärvården i Region Skåne visar vi kontinuerligt lockande tips på väntrumsskärmar om hur man mår bra i naturen. Informationen visas på cirka 30 offentliga vårdcentraler.
För några år sedan hade vi två mindre projekt på Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK) och Skånes universitetssjukhus i Malmö (SUS) där vi bidragit med att föra in naturbilder på två avdelningar, där bilderna används som en del i rehabiliteringen och läkeprocessen.
Naturen som mötesplats för integration
I flera år har vi arbetat för att underlätta för utlandsfödda att ta steget ut i naturen, till exempel genom samarbete med SFI som förlagt språkkurser ute i naturen men också med projekt som AlleMansRätt som förklarar det regelverk som gäller i naturen.
Natur för alla
Ta färdtjänst ut i naturen. Flera av våra parkeringar är inlagda i Skånetrafikens register.