Hittaut lockar till Grytåsa och Järavallen

11 300 deltagare tog sig ut för att leta checkpoints i år. Det visar siffror från Hittaut Skåne där till exempel Grytåsa, Järavallen och Orup är populära.

När projektet Hittaut Skåne presenterade nya data visar det sig att antalet deltagare ökat med 200 stycken jämfört med förra året, detta utifrån data fram till 1 dec. Robert Lood, projektledare, tycker att det är kul att totalsiffran ökar något.

- Utifrån den deltagarenkät som Hittaut Sverige skickat ut tidigare i höst kan vi se en ökning i andelen äldre deltagare,. Vi kan inte se lokalt hur de siffrorna förändrats än, men framförallt tror vi att den generella ökningen regionalt i Skåne beror på att alltfler deltagare upptäckt Hittaut och att information och kunskap om projektet börjat spridas, menar Lood.

Ungefär 60 procent av deltagarna i enkäten uppgav att de deltagit 2-3 år i Hittaut. Den populära “orienteringsmetoden” med att leta efter checkpoints ute i naturen väcker mångas intresse. Robert Lood tror också att vissa intressanta och lättillgängliga områden bidrar till att öka intresset och deltagarantalet för Hittaut. 

På frågan vilken natur som lockar flest är svaret Simrishamn som stått för en fjärdedel av Hittauts totala statistik.

- Det ett område som inte haft jättemycket orienteringsaktiviteter under en lång period och det verkar finnas ett stort intresse att besöka regionen. Vi upplever även att projektet lyckats slå igenom ganska väl lokalt. Vi har också haft många deltagare i Höör och då Orup, i Kävlinge och därmed Järavallen, Grytåsa i Örkelljunga samt Vittsjö, Helsingborg och Lund, säger Robert Lood.