Årets skogsstipendiat utsedd

Engagerad och intresserad. Carita Kjellberg fick årets skogsvårdspris för det hängivna arbetet med att förädla och utveckla den egna skogen.

- Jag är så hedrad, glad och tacksam över priset och att få ta del av Emil Bondessons Skogsvårdsfond som skrevs för så längesedan, det är verkligen jätteroligt, säger den lyckliga pristagaren Carita Kjellberg som tog emot blombukett, 10 000 kronor och vår specialframtagna träyxa.

Prisutdelningen skedde under fredagen på Fulltofta Naturcentrum. Motiveringen talar också sitt tydliga språk. Carita Kjellberg sköter den egna skogen på 189,5 hektar varav 177 hektar produktiv skogsmark utanför Hässleholm med “ett mycket stort intresse och engagemang”. Skogen består främst av gran och tall men kring gården finns även ädellövskog. Härnäst är det nyplantering som står på tur: att byta ut gran mot björk. Nyligen har hon avverkat cirka två hektar gammal granskog som hennes morfar och mamma satte i slutet av 1950-talet.

- Granarna var på sina ställen angripna av barkborrar och området var tidigare åkermark. Nu är min tanke att plantera björk (Ekebobjörk) och inslag av ek, lind och fågelbär. Det blir inget hägn på detta området, vi har två områden intill med inhägnat ädellöv och nu provar vi en annan metod, burar och viltbehandling, förklarar Carita.

Hon berättar att hon strävar efter att ha löv och ädellövskog runt gården med kulturmiljöer med gamla fina stengärden, husgrunder och linbasta i närheten. Där blir det “ljust och fint med lövträd” och där trivs vitsippor, smultron och många andra arter. Prispengarna kommer också till användning för att köpa in fruktträd.

-Jag har sedan en tid tillbaka tänkt sätta fruktträd på en gammal åker intill gården men det har inte blivit av än. Min plan är att när det snart är tid att ta ner ett hägn som vi har satt runt ett ädellövsområde vill jag återbruka hänget och sätta upp runt området med fruktträd för att hålla viltet borta. Så nu är tanken att jag använder prispengarna till att köpa fruktträd till mitt lilla projekt och på så sätt blir det även ett "växande minne" från Emil Bondessons Skogsvårdsfond!