För dig som är nyfiken

Pojke tittar närmare på ett blad av harsyra.

Kul kunskap

Lyssna och kika bakom luckor och lär dig mer om naturen. I några av våra strövområden finns utställningar, men även stigar för dig som är nyfiken på natur och kultur.

Fulltofta Naturcentrum med utställningar om naturen

På Fulltofta Naturcentrum kan du lära dig om djur och växter i naturen, t ex testa din lövkompetens och göra naturmemory. Utställningar som “Sötvatten - en värld av liv”, "Uteliv i Skåne" samt “SKOOGLA - upptäck och må bra i skogen” finns att se.

Lindgrens länga och Stenörens ålabod, Vitemölla strövområde

I vårt gamla korsvirkeshuset Lindgrens länga vid Haväng ryms ett litet museum. Här får du veta mer om trakten och hur människorna levde här för länge sedan. Det är Regionmuseet Kristianstad tillsammans med Havängs museiförening som tar hand om museet. Även i Stenörens ålabod samt den röda stugan strax söder om, finns mindre utställningar om livet förr i trakten, människor, ålafiske.

Mötesplatserna Dovhjorten och Grodan i Snogeholm

I Snogeholm strövområde finns olika mötesplatser för att lyfta fram alla de speciella djur som finns där. Under höst och vinter finns Mötesplats Dovhjorten längs Pengabacksvägen där du även kan vandra på Viltspåret ca 1.5 km, men också Mötesplats Gladan längs Snogeholmssjön. Under sommaren finns Mötesplats Grodan i Gydarp med flytbryggor och "grodslinga" för att komma nära lövgroda, klockgroda och ätlig groda. . 

Natur- och kulturstig i Fulltofta

Är du nyfiken på hur landskapet i Fulltofta förändrats på 250 år? Eller hur en mulmholk fungerar? Följ då med på den 3,6 kilometer långa Natur- och kulturstigen. På tolv informationstavlor får du i text och bild följa landskapet då och nu, och lära dig vad man kan göra för att bevara och öka den biologiska mångfalden. En kortare text på varje skylt är skriven för barn.

Storkhägnet i Fulltofta

Spana på storkungar och deras föräldrar på nära håll. I Storkhägnet i Fulltofta finns 50 storkar och i det lilla informationscentret får du veta mer om storken i Skåne. Flera helger arrangeras aktiviteter för stora och små. Läs mer: www.storkprojektet.se