Hitta till natur utan trängsel

Vi tipsar om doldisarna bland våra strövområden där du slipper köer. Tänk även på att parkera smart, åka ut tidigt eller sent och ta hand om ditt skräp.

Naturen är en trygg plats där du kan må bra i dessa tider. I populära områden kan du mötas av fulla parkeringar, så vi tipsar om alternativa vandringsområden:

-Åk till nya ställen. Flera strövområden som t ex Grytåsa, Friseboda, Vedema, Vedby, Breanäs, Möllerödssjö, Finstorp och Bockeboda är mindre välbesökta strövområden.

-Se alternativen till huvudattraktionerna. Istället för att åka till Stenshuvuds nationalpark, där det kan vara mycket folk, kan du välja Tjörnedala, Vitemölla eller Friseboda strövområden. Två alternativ till Söderåsens nationalpark är strövområdena Finstorp och Vedby. Snogeholm (gärna västra och norra delen) är ett tips istället för Torups bokskog. 

-Undvik huvudparkeringsplatsen och välj mer en mer avlägsen parkering. Ofta finns det plats för din bil på nästa parkering. Ladda ned våra kartfoldrar där du tydligt ser alla parkeringsalternativ. I t ex Snogeholm finns det ofta mer plats att stå i västra och norra Snogeholm än vid Snogeholmssjön. I Fulltofta finns det många mindre parkeringar att välja istället för att åka till t ex Fulltofta Naturcentrum.

-Parkera smart. Parkera din bil så att nästa bil kan få plats och räddningsfordon kan komma fram.

-Välj cykel istället för bil. Bor du så nära att du kan cykla ut i naturen? Arriesjön ligger t ex på ca 30 min cykelavstånd från Malmö. Kronoskogen strövområde är på cykel- och gångavstånd från Ängelholm. Järavallen, Skrylle och Frostavallen strövområden ligger också relativt nära tätorter.

-Åk ut morgon eller kväll. Vid dessa tider är det ofta färre ut i naturen.

-Ta buss ut i naturen. Till flera av våra strövområden går också bussar, som t ex Tjörnedala. Vitemölla, Järavallen och Fulltofta.

-Ta gärna med ditt skräp hem. Många av våra soptunnor blir överfulla under helgerna på grund av ett ökat tryck. Om du har möjlighet, ta gärna med din soppåse hem igen.

-Fullt på grillplatserna? Ta med klassisk picknickfilt och slå dig ned på en egen plats istället.

Tänk också på att hålla avstånd i naturen så att vi minskar smittspridningen av covid-19. Läs mer om Stiftelsen Skånska Landskaps råd och rutiner.

 

Publicerat: 2020-10-27